Vinterjackor, vilken sort passar dig?

Du kan mer eller mindre hitta en vinterjacka i vilken färg, storlek eller design du vill, valmöjligheterna vad gäller material och modell är nästintill oändliga. Dessutom finns flera olika typer vinterjackor, alla med sina fördelar och nackdelar. Nedan har vi sammanställt en lista med några av de vanligaste vinterjackorna.

Dunjacka
Dunjackor isolerar extremt väl mot kyla och är därför en mycket populär typ av vinterjacka i de nordiska länderna. En dunjacka är en vadderad jacka fylld med dunfjädrar. För de som önskar varma vinterjackor är dunjackor ett mycket gott val.

Rock
Att bära en rock som vinterjacka är snyggt och alltid rätt. En klassisk långrock är alltid mode. Det finns rockar som är fodrade vinterjackor men tyvärr är de flesta allt för tunna för vårt svenska klimat. Ändå är det många som väljer att bära rock som vinterjacka eftersom det är stiliga. Rockar är ett ytterplagg avsett främst för män. Det finns även vinterrockar särskilt utformade och designade för att passa de kvinnliga formerna dessa kallas då istället kappor.

Kappor
Damernas motsvarighet till rocken heter kappa. Bland vinterjackorna avsedda för damer är kappan förmodligen den populäraste formen av ytterplagg under vinterhalvåret. Du ett stort urval av vinterkappor i butikerna online.

Skidjackor
Jackor särskilt tillverkade för användning i skidbacken och på after-ski kallas skidjackor. Även om skidjackor förknippas med skidåkning fungerar de självfallet även väldigt väl som en ordinarie vinterjacka. De flesta modernare skidjackorna är tillverkade i material som ”andas”. Vanligtvis är skidjackor även vindskyddade, vadderade vinterjackor tillverkade i något vattentätt material.

De senaste åren har utvecklingen gått mot att skidjackorna blir allt tunnare vilket självfallet medfört att de inte är riktigt lika varma som vinterjackorna man använde tidigare. Saga tillverkare omtyckta skidjackor som givetvis även kan nyttjas som vinterjackor om så önskas.

Snowboardjackor
En snowboardjacka är i princip samma sak som skidjackor, i regel brukar snowboardjackor vara större i storlekarna. Dessutom är det vissa märken som snowboardåkare föredrar framför andra som t.ex. Firstdrop, Airblaster, DC, Nitro och Special blend, m.fl. Ofta fungerar dess ytterplagg även väldigt väl att använda som en snygg vinterjacka i vardagen.

Skinnjacka
Skinnjackor förknippas inte i första hand med vinterjackor, det finns dock jackor i skinn som är ordentligt fodrade och tillräckligt varma för att bära vid normalt vinterväder. Skinnjackor är alltid snygga, dessvärre är det även känsliga för väta så se till att förbehandla och smörja in plagget väl om du avser använda det som vinterjacka.

Vindjacka
En vindjacka är en jacka som är vindtät. Många vinterjackor är både vind- och vattentäta.

Softshell-jackor
Beteckningen softshell-jacka syftar på en mjuk jacka som befinner sig någonstans i gränslandet mellan en skal- och fleecejacka. Mjukskalsjackor eller softshelljackor är mycket sköna och följsamma plagg, men som dessvärre vanligtvis inte duger att ha som vinterjacka.

Skaljacka
Begreppet skaljacka avser främst en relativt tunn jacka i funktionsmaterial. Skaljackor är i regel en icke-vadderad jacka bestående av ett tunt ytterhölje och en enkelt foder på insidan. Därav är skaljackan inte lämplig att använda som huvudsaklig vinterjacka. Några uppskattade tillverkare av denna typ av jackor är The North Face och Peak Performance.

Huvjacka
Huvjackor är en typ av ytterplagg försedda med en huva. Att ha en huva under vinterhalvåret kan vara en god idé t.ex. om man plötsligt hamnar i en snöstorm, då är huvjackor att föredra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *