Parkas – vinterjacka för både damer och herrar

Designade och utformade för att klara av snöstormar och bergsexpeditioner har varma och sköna Parkas kommit att bli en trendig favorit bland vinterjackorna. Nu har vinterns nya dam och herr parkas anlänt till butikerna!

Parkas har ett välkänt och omtyckt utseendet som i kombination med ett effektivt väderskydd gör jackor av detta slag mycket prisvärda. Du hittar Parkas i många olika färger och stilar vilket gör att denna typ av jacka passar både ung och gammal.

Vad utmärker en parkas?

Parkas är en lång, pösig och fodrad pälsjacka vanligtvis med tillhörande huva eller kapuschong.Det yttre lagret på en parkas jacka är vanligen tillverkat i något vatten- och vindtätt material som exempelvis nylon. Detta innebär att du kan skydda dig mot kyla, regn och rusk samtidigt som du håller dig varm och torr. Parkas är vanligen stoppade med syntetiska eller naturliga fjun och ludd som hålls på plats av skikt av polyester. Dun-stoppningen ser till att parkas vinterjackorna håll värmen väldigt väl, stoppning bidrar även till att ge jackan dess unika pulsiga-utseende.

Materialet på innerfodret kan variera men flanell är ett uppskattat material, eftersom det både är varmt och har en viss andningsförmåga.Andra typ av innerfoder som används till parkas är päls eller fuskpäls samt olika typer av funktionsmaterial.Ett av parkasens tydligaste kännetecken är huvan. Normalt ser huvan till att skydda hela ansiktet och öronen, inte sällan har parkas även ytterligare ansiktsskydd i form av en extra krage. Eftersom huvudet den del av kroppen som förlorar mest värme, är det en god idé att försöka bevara denna värme. Med en parkas med huvda blir det mycket lättare att behålla en behaglig kroppstemperatur. Dessutom skyddar huvan ditt ansiktet från att bli vind- och köldskadat.

Parkas vinterjackornas historia

Parka jackor inte alltid varit de trendiga ytterplagg vi är vana vid att de är idag. De första parkas tillverkades med avskit att hålla soldater och människor på expeditioner varma i extrema och ogästvänliga förhållanden. Design och stil var inte något som prioriterades i det inledande skedet.

Ursprungligen var parkas en vinterjacka utan vare sig knappar eller dragkedja istället drog man den över huvudet. Fördelen med den knapp- och dragkedjslösa framsidan var att kylan stängdes ut. Parkas jackorna nådde oftast ner under knähöjd och var tillverkade i nylon, silk och ull. Vid detta skedde var parkas modellerna inte lika varma som de modeller vi har idag, men de höll ändå värmen väl.
Eftersom militären i stor utsträckning använde sig av parkas, blev ytterkläderna snabbt bättre genom att skyddet mot fukt, kyla och vind utvecklades.

Med tiden blev Parkas allt mer populär, till följd av denna populäritet anpassades stilen för att passa den vanliga användaren. Parka vinterjackorna försågs nu med en öppen front och knäppning samtidigt som plagget kortades av så att det sluta vid höften istället för i knähöjd.
Över åren har parkas utvecklats och förändrats, vilket resulterat i en stor mångfald av alternativ för dagens konsumenter.

Populära parkas

Ett par märken som tillverkar uppskattade parkas är:

  • Woolrich, inte minst är modellen arctic parka uppskattad och omtyckt.
  • Fjällräven har flera parkas modeller som arktis, eskimo och down
  • Peak performance, bland peaks parkas är expedition och down populära. Du hittar internetbutiker som säljer Peak preformance jackor här.
  • Whyred
  • Fred perry
  • Didriksons

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *