Duffel jackor för både dam och herr

Den klassiska engelska duffel jackan är åter populär och funkar lika bra till både damer och herrar. Duffel jackor är ett ytterplagg vanligen tillverkat i ett slags grovt och tjockt ylle-material. Namnet på vinterjackan är hämtat från den lilla stad Duffel, i provinsen Antwerpen i Belgien. Det är också därifrån materialet duffel har sitt ursprung. De första duffel jackorna producerades i England, därav kopplas detta plagg än idag samman med britterna.

Duffel jackor kommer i flera olika stilar och utföranden. Dam duffel är i regel formsydd i större utsträckning än herr-modellerna, detta för att passa de kvinnliga formerna och ge en feminin utstrålning.

Duffel jacka 2011

Årets duffel jackor är klassiskt snygga och funktionellt praktiska! Här hittar du ett urval av 2011 års prisvärda duffel jackor:

Några kännetecknade drag hos en klassisk brittisk duffel:

  • Jackan är tillverkad av äkta Duffel
  • En klassisk duffel har ett innerfoder i ett schackrutigt tartan mönster.
  • Duffel jackor är utrustad med huva eller kapuschong
  • Halsrem med knäppning
  • På duffel jackans framsida återfinns förslutningsanordningar i form av fyra eller sex avlånga knappar i trä/horn (känd som ”valrosständer”) samt rep- eller läderöglor att fästa knapparna i.
  • Två stora täckta ytterfickor.
  • Klassiska duffel jackor bör vara 3/4-lång.

Historien om duffel

Duffel jackan har en lång historia, redan under första världskriget användes denna typ av jacka av den brittiska krigsmakten. Under andra världskriget användes duffel jackorna av den kungliga brittiska sjömakten, där detta plagg kom att kallas ”convoy coat”. Efter krigets slut fanns ett stort överskott av rockar och kappor i duffel-material. Den brittiska firman Gloverall köpte upp den brittiska försvarsmaktens överskott av duffel jackor och sålde sedan dessa till allmänheten. Duffel jackan blev således ett vanligt förekommande ytterplagg också bland vanliga enkla människor under 1950 och 1960-talen. Än idag tillverkar brittiska Gloverall duffel jackor och de plagg som produceras idag har i stort sett samma utformning som de ursprungliga ytterplaggen.

Rolig fakta om duffel jackan:
Efter regn avger duffel en karakteristisk rökig doft.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *